BERT HOEKSTRA

DRAADFIGUREN

Zwaan, ijzerdraad en acrylverf Detail 'Zwaan' Puttertje op rietstengel, verenstaal en acrylverf
Zwanenkop, detail van Grote Zwaan Zwaan Zeepaardje, ijzerdraad
Man met vogel, ijzerdraad en acrylverf Mijn moeder, ijzerdraad
Maya, ijzerdraad en acrylverf Damselfly (waterjuffer) flightsimulator, ijzerdraad, steen en acrylverf Waterjuffer, detail
×


DRAADFIGUREN

Een leuk grapje in een Garfield boekje, Garfield kondigt aan een boek te gaan schrijven en zegt: “De letters heb ik al, nu de volgorde nog”. Zo werkt het ook met draadfiguren buigen; de lijnen zijn er al, nu nog even op de juiste plek zetten.

Mijn grote inspiratiebron hier is Alexander Calder. Een kunstenaar met een ongelooflijk speelse geest en pionier in het maken van ruimtelijke tekeningen, want dat zijn het.

Bij mij begon het met een portret van een cliënte in de tijd dat ik nog werkte met mensen met een verstandelijke beperking. In het atelier dat ik begeleidde keken we vaak naar plaatjes op internet. Ter inspiratie, maar ook vaak om gekke dingen op te zoeken, of om werk van andere kunstenaars te bekijken. Zo kwamen we ook de draadfiguren en mobiles van Calder tegen. Dat was voor mij aanleiding om nu eens van ijzerdraad een portret van deze cliënte te maken. En zo kwam ik erachter dat draadfiguren maken niet zozeer beeldhouwen, maar eigenlijk tekenen was, alleen dan ruimtelijk.

De kerstverlichting hebben we dat jaar gezamenlijk gemaakt in de vorm van een mobile van ijzerdraad en fietslampjes van de Hema (Ik heb altijd de luxe gehad spelend mijn geld te verdienen). Helaas heb ik daar geen foto’s meer van.